De opleiding is voor mij het kantelpunt geweest van leven vanuit “de illusie van controle gevoed door angst” naar een diep basisvertrouwen in het pad van het leven zelf en je eigen kracht

De opleiding is voor mij het kantelpunt geweest van leven vanuit “de illusie van controle gevoed door angst” naar een diep basisvertrouwen in het pad van het leven zelf en je eigen kracht. Terugkijkend was het alsof ik de ‘generale repetitie’ van het leven speelde in plaats van de echte voorstelling. Hieraan draagt bij dat ik innerlijk weet dat ik niet zelf mijn gedachten ben maar meer dat al je gedachten ‘een versie van een verhaal zijn’ over het verleden of verwachting van de toekomst. En dat je die versie van het verhaal dus ook zelf een andere kleur kan geven.

Dit basisvertrouwen in jezelf geeft mij een rust. Het gehaast zijn in mijn hoofd is weg, het gevoel dat je grip moet krijgen en de stress als niet lukt. Stop ook minder tijd in dingen waar je zelf weinig of geen impact op hebt. Ik kijk meer met een open blik naar de wereld, mensen en gebeurtenissen. Zonder dit direct te labelen in tegenstellingen of scherpe hokjes als ‘goed of slecht’. Er is een acceptatie ontstaan dat hetgeen ik tegenkom OK is. En als iets niet loopt zoals ik hoopte (een opdracht die niet door gaat; een kind waarbij het even niet lekker loopt), dat dat ook OK is en wellicht zelfs een kans om iets nieuws te ontdekken of te groeien.

De waarde van de opleiding zit zowel in je eigen persoonlijke ontwikkeling, de interactie privé maar ook zeker in mijn effectiviteit als professional. Je wordt je akelig bewust van je eigen gedrag en patronen (en dus ook hoe moeilijk het is om die te veranderen maar ik kan daar wel veel vaker met een glimlach of soms zelf schaterlach naar kijken). (Mariette)

Vergelijkbare berichten